fbpx

Communiceren over geld leidt tot een sterkere relatie

Geld is misschien wel het laatste waar je het over wil hebben met een nieuwe liefde. Geld is een groter taboe in een relatie dan seks. Voor veel koppels voelt het ongemakkelijk om over geld en bezittingen te spreken. Openheid en eerlijkheid over dit onderwerp maakt juist een relatie of huwelijk sterker.

Uit onderzoek is gebleken dat financiën de meest voorkomende reden is dat koppels gaan scheiden. Wie aan het begin van een relatie al vecht over de centen, loopt meer risico om later uit elkaar te gaan, zagen de onderzoekers. Waar maken we zoal ruzie over? En gaan die ruzies echt om geld, of gaat er iets anders schuil achter dat bekvechten?

Praten over geld is niet het meest romantische gespreksonderwerp. Hoe vroeger je dit bespreekbaar maakt, hoe meer leed kan bespaart worden. Ruzies gaan voornamelijk over het uitgavenpatroon, de prioriteiten, de verdeling van het geld en wie de meeste macht over de uitgaven heeft. Door over geld te praten voorkom je later onaangename verrassingen. Elke relatie bloeit en groeit door communicatie. Als je iets niet bespreekt, blijft het woekeren in elkaars gedachten.

Bepaal samen jullie financiële doelen en dromen. Iedereen heeft een andere relatie met geld. De manier waarop je met geld omgaat en hoe je over geld denkt heb je grotendeels van je ouders meegekregen. Als je eens eerlijk naar je ‘money-mindset’ kijkt, zal je merken dat je op dezelfde manier tegen sparen, uitgeven en beleggen aankijkt als je ouders of dat je juist volledig het tegenovergestelde doet. Concrete afspraken maken besparen een hoop frustraties.

Spaardoelen

Wanneer je al even een relatie hebt, is het vast niet moeilijk om een gezamenlijk spaardoel te vinden. Een mooie reis, een huis, een auto, studies kinderen.. Gezamenlijke spaardoelen versterken jullie band daar je samen ergens naartoe werkt en het zorgt ervoor dat jullie een beter gevoel hebben over geld.

Wanneer jullie geen gezamenlijk spaardoel hebben, zullen gesprekken over geld vaak over vaste lasten gaan en een negatieve ondertoon hebben (‘waarom staat er niets meer op de gezamenlijke rekening?’). Fantaseren over jullie doel en over een plan van aanpak brainstormen, verbetert niet alleen jullie relatie, maar ook de relatie die jullie met geld hebben.

Plan een financiële date-night

Plan elke maand een geld date in. Maak het gezellig met een glaasje wijn en wat fijne hapjes, leg wat kaarsjes aan om het toch wat romantisch te houden.  

Het is verstandig dat jullie eerst even samen in de financiën duiken. Wat komt er nou precies binnen en hoeveel geven jullie uit? Wat zijn de vaste lasten en persoonlijke uitgaven? Zet alles op een rijtje en bekijk wat er precies binnen komt en wat eruit gaat.

Maak vervolgens afspraken met je partner over wat gezamenlijk is (en wat niet). Hoeveel maken we per maand over naar de gezamenlijke rekening? Vanaf welk bedrag overleg je met elkaar of je het uit kan geven? Vinden jullie de verdeling eerlijk?

Met een Excel-sheet krijg je een mooi overzicht van de cijfers of gebruik je liever een App kan dit uiteraard ook.

Als je er open over praat met respect voor elkaar, zullen jullie doelen te behalen zijn.

Welke manieren zijn er allemaal om je geld te verdelen (of niet)? De meest voorkomende op een rij. Ga kiezen welke het het fijnst aanvoelt. 

1. Fifty/fifty

Met gelijke inkomens kun je voor deze methode kiezen. De meeste stellen gebruiken dan een gezamenlijke rekening waar ze elke maand een bedrag op storten. De rest hou je op je privérekening.

2. Naar verhouding van het inkomen

Als de één veel meer verdient dan de ander, kan het oneerlijk voelen om allebei de helft van de lasten op te hoesten. Als de ander veel meer overhoudt op het eind van de maand, kan dit zorgen voor een verschil in levensstandaard. Elk een percentage van de lasten bijdragen dat overeenkomt met jullie relatieve inkomen, kan een oplossing zijn.

3. De zakgeld-methode

Wel samen delen, maar ook een bedrag voor jezelf overhouden om vrij te besteden? Dit kun je doen door eerst allebei je inkomen op de gezamenlijke rekening te storten en vervolgens een vast bedrag per maand over te maken naar jullie privérekening voor persoonlijke uitgaven. Je bepaalt zelf wat je verbruikt van je privérekening. 

4. Alles op één rekening

De traditionele manier die de generaties voor ons gebruikten is om alles samen te delen. Belangrijk hierbij is dat jullie grotendeels hetzelfde over geld denken, want alle uitgaven gaan direct van de gezamenlijke rekening. Dus ook jouw shopsessies en de dure hobby van je partner. 

Graag begeleid ik particulieren, koppels, ondernemers in hun zoektocht naar onafhankelijk financieel en mentaal welzijn.

Wees welkom!

Kathleen Callewaert

Je persoonlijke matchmaker

0495 21 29 26

Doe de test: https://soulmate4life.be/checklist/

Scroll naar boven