Een terugblik na 15 jaar daten en matchen

Het relatiebemiddelingsbureau Soulmate4life bestaat 15 jaar. Zaakvoerder Kathleen Callewaert zag de sector en het daten in deze jaren gigantisch veranderen. Een interview over hoe we daten, wat we niet mogen doen en wat het internet deed met onze partnerkeuze. “In een eerste gesprek moet ik vaak aan verwachtingsmanagement doen.”

Kathleen nam 15 jaar geleden de beslissing om iets te doen met haar grootste passies: mensen coachen, begeleiden en mensen inschatten. Een stap waar ik tot op vandaag nog steeds geen spijt van heb. Al is er wel heel veel veranderd.”

Geen blind dates meer

Sociale media en online datingsites zijn uiteraard de grootste verandering. Zo gebeuren blind dates waarbij mensen elkaar nog niet gezien hebben voor ze afspreken praktisch nooit meer. Nochtans werkt Kathleen nooit met foto’s. “Ik merk dat mensen elkaar te snel afrekenen op het uiterlijke en die eerste foto. Zeker vandaag met sociale media. Men bekijkt het facebookprofiel en op basis hiervan maken ze al een volledige persoonlijkheidsanalyse. Dit is uiteraard volledig verkeerd en zorgt ervoor dat mensen soms een heel mooie relatie mislopen. Mijn advies is dat je niet mag afgaan op één weinigzeggende foto. Misschien hecht deze persoon gewoon geen belang aan sociale media. Je kan maar bij een echt face-to-face gesprek inschatten of er iets kan groeien.

Keuzestress

Een ander groot verschil met vroeger is dat we steeds minder keuze maken, ondanks dat er nooit meer mensen actief zijn geweest op datingsites en apps. “In onze sector noemen we dit de paradox van de keuze. Omdat er zoveel keuze lijkt te zijn, worden we veel kieskeuriger. Ik krijg vaak te horen dat dit net meer stress geeft. Het valt mij ook op dat hierdoor de verwachtingen steeds onrealistischer worden. Zo moet ik in een eerste gesprek regelmatig aan verwachtingsmanagement doen. Het feit dat we veel minder ja zeggen zorgt er ook voor dat we veel meer neen horen. Daten is in deze 15 jaar veel vluchtiger geworden. Als de eerste date niet 100% dat was wat we verwachtten, dan verbreken we snel het contact. Terwijl je pas op een tweede of derde date eigenlijk echt goed kan inschatten of het een match kan zijn. 

Wat is er niet veranderd?

Maar niet alles is veranderd. Investeren in een relatie is voor velen nog steeds taboe. Al vindt ze dit wel compleet onterecht. “Om een of andere reden is het volledig logisch om je te laten coachen om fysiek in vorm te geraken, maar voor één van de belangrijkste dingen – de liefde- is dit toch nog wat vreemd. Er is blijkbaar schaamte om naar een relatiebureau te stappen. Ik heb soms mensen die een advertentie van mij meer dan een jaar hebben bijgehouden voor ze de stap zetten.

Mijn meeste klanten zijn vooral succesvolle, aantrekkelijke, sociale mannen of vrouwen die door een drukke carrière gewoon geen tijd vinden om iemand te vinden. Het gaat hier helemaal niet om mensen die hopeloos zijn of een psychisch probleem hebben, integendeel zelfs. Zij hebben gewoon niet de ruimte in hun agenda om maar wat te daten met eender wie of wat zaken uit te proberen. Zij willen onmiddellijk een date met iemand waarmee het kan klikken. En zo’n relatie of persoon komt niet zomaar via een pakketje geleverd. Ik hoop voor de komende 15 jaar dat dit toch iets is dat zal veranderen. Want een liefdevolle relaties is een kostbaar goed.”

Focus op het hier en nu en wees nieuwsgierig naar het potentieel dat voor je klaar ligt.

Doe de test: https://soulmate4life.be/checklist/

Warme groet,

Kathleen

Je persoonlijke matchmaker

Scroll naar boven