Tips & tricks voor de nieuwe single

In België leeft ongeveer één op de drie mensen alleen. Een grote groep onder hen blijft verweesd achter na een relatiebreuk of overlijden. Zij zijn ‘de nieuwe singles’ en hun situatie is niet te vergelijken met jonge twintigers die op zoek zijn naar een partner. Hoe geraak je als ‘nieuwe single’ terug aan de man/vrouw?

Wanneer je plotsklaps opnieuw single bent, lonkt het vrijgezellenleven, maar na een langdurige relatie ben je de voeling met dat bestaan een beetje kwijt. Wat moet je doen om opnieuw in de running te komen? Ik geef je graag enkele tips

 

Vermijd onenightstands

Om te beginnen: blijf je niet in je verdriet wentelen, hoe ellendig je je ook voelt. Niet alleen maak je jezelf dan alleen maar ongelukkiger, bovendien zal je ook andere mensen afschrikken. Mogelijke nieuwe partners merken het meteen wanneer je nog niet over je ex heen bent en zullen je mijden. Gun jezelf dus de tijd om met jezelf en je nieuwe situatie in het reine te komen en begin opnieuw te genieten van het vrijgezellenbestaan dat je zo lang hebt moeten missen. Let wel: hem of haar proberen te vergeten door de ene onenightstand na de andere is (meestal) geen goed idee.

 

Stort je niet meteen in een nieuwe relatie

Je meteen in een nieuwe relatie storten is dat evenmin. Probeer geleidelijk aan te wennen aan je herwonnen vrijheid. Nodig bijvoorbeeld enkele vrienden of vriendinnen uit voor een avondje stappen. Je kan je nog eens helemaal laten gaan, zonder met iemand rekening te moeten houden. Ga uit, maar stel jezelf niet het doel iemand te versieren. Zo maak je alleen maar een wanhopige indruk. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet open mag staan voor wat geflirt. Ga alleen niet in op de avances van de eerste de beste.

 

Laat je oude gewoontes los

Houd je niet vast aan je oude gewoontes. Verander van omgeving en zoek nieuwe uitgaansgelegenheden op. Daar zal niemand op de hoogte zijn van je afgesprongen relatie en zal je bovendien ‘een nieuw gezicht’ zijn, wat op zich al de aandacht trekt.

 

Spendeer je tijd nuttig

De tijd die je vroeger aan of met je partner besteedde, moet nu plots op een andere manier zien in te vullen. Blijf niet doelloos thuis in je zetel hangen maar zoek iets nuttigs, zoals kooklessen, pianolessen of fitness. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap: je ontdekt een nieuwe hobby én je bouwt een nieuw sociaal leven op. Veel kans dat je daar ook singles leert kennen en/of misschien wel een potentiële nieuwe partner …

 

Aanrader: boek ‘De nieuwe single’ van Griet Demeter en Maureen Luyens

Voor meer goede raad verwijs ik je graag naar het boek ‘De Nieuwe Single’ van Griet Demeter en Maureen Luyens. Het boek gaat in op de specifieke vragen van alleenstaanden en doorbreekt zo de klassieke clichébeelden. Maureen Luyens is psycholoog-seksuoloog en relatietherapeut. In het Universitair Ziekenhuis Leuven begeleidde ze meer dan dertig jaar lang zowel koppels als individuen met relationele en/of seksuele problemen. Griet Demeter is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent. Ze doceert psychosociale hulpverlening en geeft lezingen over hoe het is om als single door het leven te gaan. Het boek is verkrijgbaar voor € 19,99 bij Uitgeverij Lannoo. Klik hier voor meer informatie.
De auteurs stellen met genoegen vast dat het beeld van ‘de happy single’ vandaag wat meer genuanceerd is dan pakweg twintig jaar geleden: “Dé single bestaat niet (meer) en er is dan ook een grote verscheidenheid in de groep van singles alsook in hun beleving van het single zijn. Een eerste groep singles zijn deze die een relatiebreuk achter de rug hebben. Eén op de drie huwelijken loopt spaak, dus steeds meer mensen zijn single en dit meestal voor een langere tijd. Vrouwen blijven gemiddeld langer alleen dan mannen. Een andere groep zijn de weduwen en weduwnaars. De toename van het aantal alleenstaanden is vooral toe te schrijven aan de groep 65-plussers. Gezien de langere levensverwachting van vrouwen staan er in deze groep vier weduwen tegenover drie weduwnaars. De laatste groep bestaat vooral uit jongeren tussen 25 en 29 jaar die (nog) geen duurzame relatie hebben. Ook dit aantal stijgt jaarlijks.”
De naakte cijfers: in België waren er in 2013 1,6 miljoen alleenstaanden. Dat betekent dat een derde van alle huishoudens uit één persoon bestaat. Tegen 2024 voorspelt men nog eens een toename met maar liefst 20 procent! Die stijging zal ‘m vooral zitten in de groep ‘nieuwe singles’, zij die na een lange relatie of huwelijk weer alleen komen te staan. Ik raad het boek heel erg aan voor vrijgezellen die het beste uit hun single leven willen halen.

 

Opnieuw alleen! Wat nu?

Veel die na een langdurige relatie plots weer alleen zijn, voelen zich verloren en vinden niet onmiddellijk hun weg in het vrijgezellenleven. Dat vraagt namelijk moed. Besef evenwel dat alles in het leven gebeurt met een reden.

Dit kan voor jou nu net het juiste moment zijn om nieuwe wegen in te slaan. Je kan twee dingen doen: of je gaat in een hoekje zitten of je gaat actief op zoek om leuke dingen te ondernemen en vooral te genieten van je herwonnen vrijheid. Als je je positief openstelt en vertrouwt op het lot, zal je versteld staan welke mogelijkheden je worden aangereikt.
Je krijgt de tijd om je leven te overschouwen. Je gaat bewuster in het leven staan, je krijgt de tijd om na te denken. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar wil ik naartoe? Hoe kan ik de dingen anders aanpakken? Lees boeken en volg cursussen over bewustwording, positivisme, relaties waardoor je meer inzichten over jezelf krijgt. Ga mediteren om terug tot de kern van jezelf te komen. Zet alles op een rijtje. Leer jezelf kennen, herontdek jezelf, wees gelukkig om wie je bent. Neem eens de moeite om je mooie en goede eigenschappen op te schrijven, je zal versteld staan hoe fier je op jezelf mag zijn. Leer van jezelf te houden waardoor je zelfvertrouwen sterker zal worden.
Neem ook voldoende tijd om je vorige relatie te verwerken, want dan pas kan je je openstellen voor een nieuwe partner en opnieuw genieten van een mooie, waardevolle en evenwichtige relatie.

 

Omring je met nieuwe mensen

Ik zei het al, verander eens van omgeving. Bezoek een nieuwe bakker, slager, fitnesscentrum. Volg kooklessen, schilderlessen, zoek nieuwe uitgaansgelegenheden op, schrijf je in op een datingsite. Of indien je een persoonlijker aanpak verkiest, dan kan een relatiekantoor een betere optie zijn voor jou. Zo creëer je nieuwe kansen om andere mensen te ontmoeten. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf dus durf naar buiten te komen. Niemand zal het voor jou doen. Doe actief moeite om nieuwe mensen te leren kennen. Sla geen uitnodigingen af omdat je toch niemand kent. Laat nieuwe ervaringen en contacten toe. Hoe meer contacten je hebt, hoe groter de kans dat je nieuwe potentiële partners leert kennen. Lach, leg oogcontact, wees positief en geïnteresseerd. Zelfzekere, open mensen met een luisterend oor worden enorm geapprecieerd.

Maak van de gelegenheid zeker ook gebruik om meer met vrienden af te spreken. Of zoek mensen die je reeds lange tijd niet meer hebt gezien weer op. Zie het als netwerken: je verruimt je horizonten, leert nieuwe mensen kennen en van het één kan het ander komen.

Een nieuwe weg gaat voor je open. Durf die weg te bewandelen en je zal merken dat je er als mens sterker zal uitkomen. Veel succes!

Scroll naar boven