Tips voor singles en koppels!

Kathleen Callewaert is de dame achter relatiekantoor Soulmate4Life. In een vijfdelige reeks geeft ze tips aan zowel singles als koppels. Heel wat relaties beginnen met een 1ste date. Een ontmoeting die voor de meeste singles toch gepaard gaat met de nodige zenuwen. De 1ste date is vaak nog zoeken: hoe presenteer je jezelf, hoe verleid je zonder erover te gaan, welke vragen stel je, enz…

De 1ste date

De zoektocht naar een nieuwe liefde is soms een hobbelig parcours. Maar ook in een relatie is wel eens wat bijsturing nodig. Matchmaker en relatie-experte Kathleen geeft tips voor singles en koppels. In deze aflevering het spannende event waarmee veel relaties beginnen: de 1ste date!

Kathleen geeft tal van tips!

 

 • Wees je stralende zelf. Een eerste indruk is belangrijk. Let op je nagels, tanden en schoenen. Accentueer subtiel je troeven zonder een dik masker van make-up te leggen.
 • Durf je gevoelige kant te tonen.
 • Aan de mannen: wees galant, een vrouw wil nog altijd versierd worden!
 • Geef een complimentje: zowel mannen als vrouwen kunnen elkaar complimentjes geven!
 • Opscheppen en de macho uithangen zijn afknappers.
 • Humor is zeer belangrijk.
 • Let op je lichaamstaal en hou oogcontact.
 • Wees geduldig.
 • Toon dat je interesse hebt, luister aandachtig, geef de nodige ruimte om te praten en praat steeds rustig. Ga niet je hele verleden opsommen en vertellen over je exen.
 • Wees geen ja-knikker, ga niet in alles mee wat de ander zegt. Bv. telkens exact bestellen op restaurant of in een bar.
 • Wissel regelmatig van gespreksonderwerp. Het zorgt ervoor dat de ander het idee heeft je al veel langer te kennen. Dankzij de diverse gespreksonderwerpen kun je ook meer gemeenschappelijke raakpunten ontdekken.

De juiste persoon aantrekken

“Ik trek atijd de verkeerde personen aan”: het is een verzuchting die je mensen wel eens hoort maken. Hoe komt dat en hoe kun je het vermijden? Matchmaker en relatie-experte Kathleen Callewaert geeft raad om dat patroon te doorbreken.

Kathleen Callewaert van relatiebemiddelingskantoor Soulmate4Life praat in haar praktijk regelmatig met mensen die moeite hebben om de juiste partner aan te trekken. Het gaat grotendeels om een onbewust patroon dat geworteld is in eerdere ervaringen: vroegere relaties, vriendschappen, de band met de ouders,…

Kathleen: “Ons onderbewustzijn geeft eigenlijk weer wat zich vroeger afgespeeld heeft in onze opvoeding. Jouw eerste “liefdeservaring” heb je al heel jong gehad. Namelijk door de band met de mensen die een belangrijke rol speelden bij je opvoeding. In de meeste gevallen zijn dit de ouders. De manier waarop jouw ouders met je omgingen legt de basis voor wat je onder liefde verstaat: waren ze afstandelijk? Dan is de kans groot dat je op iemand valt die ook van afstand houdt. Bepaalden jouw ouders wat goed voor je was zonder rekening te houden met je wensen? Dan zul je je wellicht eerder aangetrokken voelen door types die dit trekje ook hebben.”

Het vertrouwde is aantrekkelijk

“In mijn kantoor blijkt vaak dat mensen heel consequent zijn bij het kiezen van hun partners. De eigenschappen die vertrouwd voelen, komen bijna altijd terug in eerdere relaties. Kijk eens kritisch naar de meest kenmerkende eigenschappen van je vorige partners. Wat zijn de overeenkomsten? En wat kenmerkt je ervaring met je ouders? Parallellen duiden meestal op datgene wat voor jou vertrouwd voelt.”

Misschien zie je nu geen link meer tussen het gedrag van je ouders en je ex-partners. Het gaat echter niet altijd om feitelijk gedrag,  maar wel hoe jij dat als kind ervaren hebt. Misschien was jij heel gevoelig en heb jij de stimulans en motiverende woorden van je ouders geïnterpreteerd als prestatiedruk. Daardoor trek je nu nog perfectionistische, kritische partners aan, ook al is dat niet één op één terug te brengen tot je ouders.

Naast je ouders kunnen ook andere personen een belangrijke rol gespeeld hebben tijdens je opvoeding: een zus of broer, vriend of vriendin, een klasgenoot, iemand die je pestte,… Neem je tijd om ook die relaties onder de loep te nemen. Op basis daarvan kun je ontdekken welke eigenschappen er (veelal onbewust) op je criterialijstje staan bij het aantrekken van potentiële partners.

Hoe trek je de juiste personen aan?

Om het patroon van foute mensen aan te trekken is het belangrijk om de praktijk te toetsen aan het onbewuste keuzelijstje. Zodra je eigenschappen bij iemand herkent van het lijstje, is het belangrijk dat je hier niet in meegaat. Ook al voel je meteen een vonk. Laat je dus niet misleiden door een gevoel en mogelijke verliefdheid. Die vonk is immers voor een belangrijk deel terug te brengen  tot wat vertrouwd voelt voor jou. Je denkt: Wauw er is een klik. maar het is dat vertrouwde dat je aantrekt. Net dat heeft jou ook al heel vaak teleurstellingen gegeven. Als je dat ondervindt bij jezelf is het belangrijk om daar aan te werken.

Het belang van zelfliefde

Een goede relatie begint ook met een goede relatie met jezelf. “Heel vaak merk ik bij mensen dat er weinig zelfliefde is”, aldus Kathleen. “Dat zijn ook stukken die vanuit de jeugd komen. Eenmaal dat je bewust bent van: ja, ik moet mezelf echt leren graag zien, dan zou ik zeggen: werk eraan. Geraak je er alleen niet uit, dan kan je je ook laten begeleiden. Het heeft tijd nodig, maar er zijn wel tools in de coaching om daar verandering in te brengen.”

“Mensen denken soms: als ik een relatie zal hebben, zal ik gelukkig zijn. Maar zo werkt het niet. Zoek het geluk in jezelf, en als je het geluk gevonden hebt in jezelf. ga je dat ook uitstralen. Het positieve trekt het positieve aan. Dan mag je bijna zeker zijn dat je de juiste partner zal aantrekken.” 

De juiste vragen

De zoektocht naar een nieuwe liefde is soms een hobbelig parcours. Maar ook in een relatie is wel eens wat bijsturing nodig. Matchmaker en relatie-experte Kathleen geeft tips voor singles en koppels. Deze week: Welke vragen stel je om iemand beter te leren kennen?

Luisteren

Ben je een echte babbelaar? Probeer je dan toch een beetje in te houden op je eerste date. “Goed luisteren is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde date. Stel je oprecht geïnteresseerd op en dan komt er vanzelf een moment wanneer je date meer over jou wil te weten komen. Praten en luisteren moet in balans zijn.”

Kathleen hamert er op om niet te gestrest te zijn. “Probeer zeker niet al bezig te zijn met de volgende vraag terwijl iemand nog aan het praten is. Het kan zijn dat je zo het volledige verhaal van je date mist. Stel in plaats daarvan “follow-up”-vragen om meer te weten te komen.”

Goede vragen

In de reportage halen we er al enkele aan, maar Kathleen heeft nog meer goede vragen voor een eerste date. “’Waar ging je laatste reis naartoe?’ is een leuke omdat je dan direct toffe herinneringen kunt ophalen. Daarnaast kom je te weten of je date eerder avontuurlijk is of liever ligt te luilekkeren op het strand.”

“’Waar moet jij hard om lachen?’ is een belangrijke want veel mensen vinden humor aantrekkelijk. Erachter komen wat je date nu net grappig vindt en of dat op hetzelfde niveau zit met jou qua humor, is dus een goede vraag.”

Ook al is het nog maar de eerste date, huisje-tuintje-boompje-beestje is zeker niet uit den boze als gespreksonderwerp. “’Waar zou je het liefste willen wonen?’ is een vraag die ik aanraad omdat je zo te weten komt waar je date zich thuis voelt. Daarnaast kom je zo ook te weten of dat overeen komt met waar je zelf wilt wonen én of je date ambities heeft om ooit in het buitenland te gaan wonen.”

We hebben allemaal al te maken gehad met zenuwen tijdens een eerste date, maar Kathleen raad mensen toch aan om zo ontspannen mogelijk te lijken. “Als je iemand voldoende aankijkt en goed luistert, dan ben je al op de goede weg.”

Elkaar vertrouwen

Vertrouwen ligt aan de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen kan een relatie niet werken. Maar hoe vertrouw je nu juist iemand?

“De basis voor een goede relatie is vertrouwen”, begint Kathleen Callewaert van relatiekantoor Soulmate4Life. En gelijk heeft ze. Zonder vertrouwen kan er geen echte intimiteit, liefde en vervulling binnen een relatie aanwezig zijn.

Soorten vertrouwen

Er zijn drie soorten vertrouwen: vertrouwen in de ander (de partner), vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de diepere kracht van het leven. Ze zijn alle drie belangrijk binnen een relatie.

– Het is eerst en vooral belangrijk om aan jezelf te werken. Iemand die zelfvertrouwen uitstraalt is ook aantrekkelijk. Daarnaast kan je ook enkel vertrouwen in iemand anders hebben als je vertrouwen in jezelf hebt.
– Vertrouwen in de ander is dan weer wat moeilijker. Als je eerder al negatieve ervaringen hebt gehad binnen een relatie dan kan het moeilijk zijn om je huidige partner te vertrouwen. Wees daar dan ook open over met je partner.
– Dan is er nog de relatie met de diepere krachten van het leven. Veel mensen willen een relatie met diepgang maar dit begint vaak bij jezelf. Ga op zoek naar je diepere waarden. Stel je open voor je relatie.

Dates en relaties: hoe vermijd je sleur?

Alle beginnende relaties zijn nieuw en opwindend maar na een tijdje komt de sleur er misschien in te zitten. Hoe zorg je ervoor dat je relatie net zo spannend blijft als in het begin? Kathleen Callewaert legt uit.

Bij Soulmate4Life, het relatiekantoor van Kathleen Callewaert, zien ze het vaak. Een koppel begint vol goeie moed aan een relatie maar wanneer de wittebroodsweken gepasseerd zijn, komt er sleur in de relatie. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om die sleur tegen te gaan.

Tips & tricks

De reportage haalde al enkele tips aan, zoals hoe belangrijk het is om toch je eigen leven te leiden, maar Kathleen geeft nog meer tips. Eén ervan is aandacht besteden aan je uiterlijk. “Denk aan hoe je in het begin zo je best deed om er goed uit te zien in je relatie. Die joggingbroek is heel verleidelijk maar het is ook wel eens leuk om een extraatje te doen.”

Iedereen krijgt graag een complimentje, ook je partner. “Kraak elkaar niet af in het openbaar, ga in plaats daarvan oprecht op zoek naar wat je zo aantrekkelijk vindt in je partner en vertel hem of haar dat ook. Een welgemeend compliment kan zelfs het koudste hart doen smelten.”

Het ligt misschien voor de hand, maar ook aandacht hebben voor je partner helpt om je relatie uit de sleur te krijgen. “Vraag eens hoe de dag van je partner was wanneer hij of zij thuiskomt. En luister dan ook oprecht. Wat je aandacht geeft, groeit. Ook relaties.”

Relaties zijn hard werk, maar de tips van Kathleen Callewaert maken het allemaal net iets gemakkelijker.

Scroll naar boven