12 tips voor een gelukkige relatie

Een gelukkige relatie vraagt om de nodige inspanningen van beide kanten. Heb je de liefde van je leven gevonden, dan geef ik je graag 12 tips voor een gelukkige relatie.

 

1. Wees er voor elkaar

Elkaar een plezier doen, de ander zijn leven beter en makkelijker maken, is altijd fijn. ‘Het is héél belangrijk dat jullie allebei het gevoel hebben en blijven hebben dat jullie thuis komen. Verras elkaar ook. Doe eens iets wat de ander totaal niet van je verwacht. Bijvoorbeeld: als de vrouw altijd kookt, kan de man als verrassing een gerecht klaarmaken tegen de tijd dat zij van haar werk thuiskomt. Zo wordt een gewone avondmaaltijd misschien een romantisch diner. Een vrouw die nooit in de tuin werkt, kan haar man verrassen door het gras te maaien of onkruid te wieden.

 

2. Blijf praten

Ga er niet vanuit dat je partner je na al die jaren door en door kent en wel zal weten wat je denkt of waarmee je in je hoofd bezig bent. Koppels die gelukkig zijn met elkaar praten niet alleen, maar luisteren ook naar wat de ander zegt. Bespreek niet alleen wat je die dag hebt gedaan, maar praat écht met elkaar. Alleen zo krijg je diepgang in een relatie. Je moet met je partner over alles kunnen en durven praten, je emoties durven tonen, jezelf helemaal durven openstellen naar elkaar. Je moet je letterlijk en figuurlijk durven bloot geven. Ook met wat er in je rugzakje zit, mentaal, fysiek en seksueel. Problemen moét je met elkaar durven bespreken. Wanneer je naar elkaars zorgen en problemen luistert, kan je samen naar een oplossing zoeken. Dit zal jullie dichter bij elkaar brengen.

 

3. Leef in het ‘NU’

Je leven en je relatie verandert door ouder te worden, dit kan je angstig maken. Je begint na te denken over je levenswandel, de situatie waarin je nu zit, wat de toekomst zal brengen, hoe het met de kinderen en de kleinkinderen zal gaan, je werksituatie. Door te piekeren, zal je alleen maar angstiger worden. Daarom is het heel belangrijk om in het nu te leven. Dat is het enige leven dat je kent. Dat doet ertoe. Misschien is het fijn om hierover samen een coachingtraject te volgen.

 

4. Ga op ontdekking

Thuis zitten en niets doen is vreselijk saai. Op den duur beleef je niets meer en heb je elkaar ook niets meer te vertellen. Verveling is geen voedingsbodem voor romantiek. Opwinding over iets nieuws is dat wél. Stap daarom uit je comfortzone. Ga op zoek naar gezamenlijke activiteiten buiten je werk en je hobby’s. Beleef intense momenten samen in plaats van steeds bezig te zijn met vrienden of kennissen. Streef gezamenlijke dromen na. Wanneer het doel bereikt wordt, voel je je beiden goed.

 

5. Wees kinds

Samen met je partner lachen, zorgt ervoor dat jullie zich meteen goed voelen. De oorzaak hiervan is de stof dopamine die door het lachen vrij komt. Probeer alles op een humoristische manier te bekijken. Breng het kind in je regelmatig naar boven. Doe iets geks, waardoor je samen kan lachen. Dat schept een extra band. Leg de nodige humor aan de dag. Humor houdt alles luchtiger, je wordt er vrolijk van en je krijgt een energieboost.

 

6. Aanvaard elkaar

Koppels die elkaar graag zien, hebben respect voor de ander. ‘Aanvaard de andere zoals hij of zij is. Probeer elkaar op geen enkele manier te veranderen. Dat lukt toch niet. Het enige dat je dan bereikt, is dat je beetje bij beetje uit elkaar groeit. In plaats van naar de tekortkomingen van je partner te kijken, kan je beter aandacht geven aan zijn kwaliteiten. Zie die niet als normaal, maar ervaar ze, koester ze.
Wees ook respectvol tegenover het verleden van de ander. Juist door zijn of haar verleden is hij of zij de persoon geworden waar jij nu een relatie mee hebt, die jij gekozen hebt. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wenst te worden. Dit is de basis van elke goede relatie.

 

7. Maak duidelijke afspraken

Blijf duidelijke afspraken maken, zéker in een tweede of derde relatie. Neem je verantwoordelijkheid op en hou je aan de gemaakte afspraken.

 

8. Wees niet koppig

Deze tip geldt zowel voor jonge als oudere koppels: leg ruzie bij voor je gaat slapen! Ruzie kan en mag zeker, maar wees vooral niet koppig. Leg de discussie bij. Stel jezelf de vraag: ga ik voor mijn geluk of voor mijn gelijk? Zelfs wanneer je het niet eens bent met de ander, probeer de ander dan toch te begrijpen en respect op te brengen voor zijn ideeën, gedachtegang.

 

9. Maak tijd voor elkaar

Hou ouder je wordt, hoe meer er een beroep op je wordt gedaan. Je hebt ook een heleboel interesses gekregen. Dé meest gehoorde opmerking door iemand op pensioen is dat hij of zij geen tijd heeft, dat het zo druk is. Verlies elkaar niet uit het oog, maar maak bewust tijd voor je partner. Leg de agenda’s naast elkaar om zeker één keer per week een moment voor beiden in te plannen om samen iets leuks te doen.

 

10. Behoud je eigenheid

Ook na een relatie of huwelijk van 20, 30, 40 of 50 jaar moet je het niet altijd helemaal eens zijn met je partner of je eigen gevoel negeren. Alleen jij weet waar jij je echt goed bij voelt. Durf op te komen voor jezelf en assertief te zijn. Als jij iets niet wil doen, durf dan ‘nee’ te zeggen. Het is altijd belangrijk om jezelf te blijven binnen een relatie. Blijf zorg dragen voor je vrienden, je hobby’s, sport .. Door steeds op elkaars lip te zitten gaat de communicatie snel achteruit.

 

11. Geef complimentjes

Jullie zijn ooit een relatie begonnen omdat jullie zich aangetrokken voelden tot elkaar. Die aantrekking evolueerde in liefde. Zeg heel regelmatig dat je van de ander houdt, zelfs al heb je ruzie of een woordenwisseling. Blijf ook aandacht hebben voor de schoonheid van je partner. Geef elkaar regelmatig complimenten, hoe klein ook maar wel heel oprecht.

 

12. Gun elkaar vrijheid

Vrijheid in een relatie is heel belangrijk. Je hoeft je partner niet constant te bellen of te sms’en of te zien waar hij of zij is. Elkaar de nodige vrijheid gunnen, is juist een teken dat je de ander héél graag ziet. Geef ieder de ruimte om zijn ding te doen, zich te ontwikkelen, zich te amuseren met dingen die hij of zij leuk vindt. Dit brengt jullie enkel dichter naar elkaar.

Wil je meer inspiratie? Neem dan hier een kijkje.

Scroll naar boven