Dates en relaties: de juiste persoon aantrekken

“Ik trek altijd de verkeerde personen aan”: het is een verzuchting die je mensen wel eens hoort maken. Hoe komt dat en hoe kun je het vermijden? Matchmaker en relatie-experte Kathleen Callewaert geeft raad om dat patroon te doorbreken.

Kathleen Callewaert van relatiebemiddelingskantoor Soulmate4Life praat in haar praktijk regelmatig met mensen die moeite hebben om de juiste partner aan te trekken. Het gaat grotendeels om een onbewust patroon dat geworteld is in eerdere ervaringen: vroegere relaties, vriendschappen, de band met de ouders,…

Kathleen: “Ons onderbewustzijn gaat eigenlijk weergeven wat zich vroeger afgespeeld heeft in onze opvoeding. Jouw eerste “liefdeservaring” heb je al heel jong gehad. Namelijk door je band met de mensen die een belangrijke rol speelden bij je opvoeding. In de meeste gevallen zijn dit de ouders. De manier waarop jouw ouders met je omgingen legt de basis voor wat je onder liefde verstaat: waren ze afstandelijk? Dan is de kans groot dat je op iemand valt die ook van afstand houdt. Bepaalden jouw ouders wat goed voor je was zonder rekening te houden met je wensen? Dan zal je je wellicht eerder aangetrokken voelen door types die deze trek ook hebben.”

Het vertrouwde is aantrekkelijk

“In mijn kantoor blijkt vaak dat mensen heel consequent zijn bij het kiezen van hun partners. De eigenschappen die vertrouwd voelen, komen bijna altijd terug in eerdere relaties. Kijk eens kritisch naar de meest kenmerkende eigenschappen van je vorige partners. Wat zijn de overeenkomsten? En wat kenmerkt je ervaring met je ouders? Parallellen duiden meestal op datgene wat voor jou vertrouwd voelt.”

Misschien zie je nu geen link meer tussen het gedrag van je ouders en je ex-partners. Het gaat echter niet altijd om feitelijk gedrag,  maar wel hoe jij dat als kind ervaren hebt. Misschien was jij heel gevoelig en heb jij de stimulans en motiverende woorden van je ouders geïnterpreteerd als prestatiedruk. Daardoor trek je nu nog perfectionistische, kritische partners aan, ook al is dat niet één op één terug te brengen tot je ouders.

Naast je ouders kunnen ook andere personen een belangrijke rol gespeeld hebben tijdens je opvoeding: een zus of broer, vriend of vriendin, een klasgenoot, iemand die je pestte,… Neem je tijd om ook die relaties onder de loep te nemen. Op basis daarvan kun je ontdekken welke eigenschappen er (veelal onbewust) op je criterialijstje staan bij het aantrekken van potentiële partners.

Hoe trek je de juiste personen aan? 

Om het patroon van foute mensen aan te trekken is het belangrijk om de praktijk te toetsen aan het onbewuste keuzelijstje. Zodra je eigenschappen bij iemand herkent van het lijstje, is het belangrijk dat je hier niet in meegaat. Ook al voel je meteen een vonk. Laat je dus niet misleiden door een gevoel en mogelijke verliefdheid. Die vonk is immers voor een belangrijk deel terug te brengen  tot wat vertrouwd voelt voor jou. Je denkt: Wauw er is een klik. maar het is dat vertrouwde dat je aantrekt. Net dat heeft jou ook al heel vaak teleurstellingen gegeven. Als je dat ondervindt bij jezelf is het belangrijk om daar aan te werken.”

Het belang van zelfliefde

Een goede relatie begint ook met een goede relatie met jezelf. “Heel vaak merk ik bij mensen dat er weinig zelfliefde is”‘, aldus Kathleen. “Dat zijn ook stukken die vanuit de jeugd komen. Eenmaal dat je bewust bent van: ja, ik moet mezelf echt leren graag zien, dan zou ik zeggen: werk eraan. Geraak je er alleen niet uit, dan kan je je ook laten begeleiden. Het heeft tijd nodig, maar er zijn wel tools in de coaching om daar verandering in te brengen.”

“Mensen denken soms: als ik een relatie zal hebben, zal ik gelukkig zijn. Maar zo werkt het niet. Zoek het geluk in jezelf, en als je het geluk gevonden hebt in jezelf. ga je dat ook uitstralen. Het positieve trekt het positieve aan. Dan mag je bijna zeker zijn dat je de juiste partner zal aantrekken.” 

In een vijfdelige reeks geeft Kathleen tips aan zowel singles als koppels.

Bekijk de 5 uitzendingen

https://soulmate4life.be/tips-voor-singles-als-voor-koppels/

Focus op het hier en nu en wees nieuwsgierig naar het potentieel dat voor je klaar ligt.

Doe de test: https://soulmate4life.be/checklist/

Warme groet,

Kathleen

Je persoonlijke matchmaker

Scroll naar boven