Dates en relaties: de juiste vragen stellen

De zoektocht naar een nieuwe liefde is soms een hobbelig parcours. Maar ook in een relatie is wel eens wat bijsturing nodig. Matchmaker en relatie-experte Kathleen geeft tips voor singles en koppels. Welke vragen stel je om iemand beter te leren kennen?

Kathleen Callewaert is relatiebemiddelaar bij Soulmate4Life en ziet vaak dat mensen moeite hebben om de juiste vragen te stellen op een eerste date. “Stel niet te veel standaardvragen. Probeer in plaats van alweer over studie of werk bezig te zijn, meer te vragen naar iemand zijn interesses, karaktereigenschappen of meningen.”

Luisteren

Ben je een echte babbelaar? Probeer je dan toch een beetje in te houden op je eerste date. “Goed luisteren is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde date. Stel je oprecht geïnteresseerd op en dan komt er vanzelf een moment wanneer je date meer over jou wil te weten komen. Praten en luisteren moet in balans zijn.”

Kathleen hamert er op om niet te gestrest te zijn. “Probeer zeker niet al bezig te zijn met de volgende vraag terwijl iemand nog aan het praten is. Het kan zijn dat je zo het volledige verhaal van je date mist. Stel in plaats daarvan “follow-up”-vragen om meer te weten te komen.”

Goede vragen

In de reportage halen we er al enkele aan, maar Kathleen heeft nog meer goede vragen voor een eerste date. “’Waar ging je laatste reis naartoe?’ is een leuke omdat je dan direct toffe herinneringen kunt ophalen. Daarnaast kom je te weten of je date eerder avontuurlijk is of liever ligt te luilekkeren op het strand.”

“’Waar moet jij hard om lachen?’ is een belangrijke want veel mensen vinden humor aantrekkelijk. Erachter komen wat je date nu net grappig vindt en of dat op hetzelfde niveau zit met jou qua humor, is dus een goede vraag.”

Ook al is het nog maar de eerste date, huisje-tuintje-boompje-beestje is zeker niet uit den boze als gespreksonderwerp. “’Waar zou je het liefste willen wonen?’ is een vraag die ik aanraad omdat je zo te weten komt waar je date zich thuis voelt. Daarnaast kom je zo ook te weten of dat overeen komt met waar je zelf wilt wonen én of je date ambities heeft om ooit in het buitenland te gaan wonen.”

We hebben allemaal al te maken gehad met zenuwen tijdens een eerste date, maar Kathleen raad mensen toch aan om zo ontspannen mogelijk te lijken. “Als je iemand voldoende aankijkt en goed luistert, dan ben je al op de goede weg.”

Heb je zelf nog prangende relatievragen voor Kathleen, dan kun je altijd terecht op de website soulmate4life.be.

Doe de test: https://soulmate4life.be/checklist/

 

Warme groet,

Kathleen

Je persoonlijke matchmaker

Scroll naar boven