Een bewuste relatie maakt gelukkig

Veel mensen zijn niet tevreden met hun relatie maar weten niet hoe ze deze wel moeten laten werken. Waarom zijn we eigenlijk niet altijd vol van de liefde?

“Je toont liefde door het onvoorwaardelijk aan jezelf te geven. En wanneer je dit doet trek je anderen aan in je leven die in staat zijn van je te houden zonder voorwaarden.”
– Paul Ferrini

 

Wie we ook ontmoeten, wat voor relatie we ook hebben, er gaat altijd wel iets mis. Voor bepaalde mensen voelt niets ooit goed, tenzij het precies is zoals zij dat willen. Ze worden gedreven door een intense behoefte om alles onder controle te hebben. Je denkt eindelijk de ware Jakob te hebben gevonden of de eerste conflicten en ergernissen dienen zich alweer aan. En de meesten van ons hebben geen idee waarom.
Al dat kronkelen, bewegen, veranderen en herstellen is gewoon een verdedigingsmechanisme dat ons toestaat om niet te hoeven zien wie we werkelijk zijn, en hoe we ons binnen een relatie opstellen. Op die manier hoeven we ook de ander niet echt te zien en ons niet open te stellen voor liefde.
Liefde heeft niets te maken met hoe de ander zich gedraagt. Het heeft niets te maken met de ander te veranderen, zodat hij of zij aan onze wensen en dromen voldoet. Dat is egocentrische manipulatie. ‘Liefde’ is iets helemaal anders.

 

Ben je verliefd of heb je gewoon een relatie?

Dit komt vaak voor in traditionele relaties. Velen van ons hebben geleerd dat liefde ondergeschikt is aan persoonlijke voldoening en dat je moet werken aan je relatie. Over het algemeen onderhouden we relaties door ons aan te passen aan de ander. Maar na verloop van tijd verlies je het gevoel van wie je werkelijk bent. In dit proces veranderen veel mensen in iemand anders, en te vaak zijn ze niet de persoon die ze willen zijn. In heel wat relaties zijn mensen zo druk bezig met het behagen van anderen dat ze hun eigen intuïtie, gevoelens, verlangens, ambities en zelfs angsten onderdrukken.

 

Ga voor een bewuste relatie

Wanneer traditionele normen afbrokkelen, komt er over het algemeen iets nieuws voor in de plaats. Wat betreft relaties is de nieuwe opkomende opvatting de ‘bewuste relatie’!
De meeste relaties beginnen als een avontuur, plezier maken, veel mensen zoeken naar romantiek om aan hun eigen persoonlijke behoeftes te vervullen. Een relatie puur voor het plezier lijkt een tijdelijke trend in het leven van veel mensen, want vroeg of laat gaat iedereen op zoek naar meer diepgang en is plezier hebben niet meer genoeg.
In een bewuste relatie voelen beide mensen zich met een bepaald doel voor ogen toegewijd aan elkaar. Dat is namelijk het doel om te groeien, zowel op persoonlijk niveau als op relatieniveau.

 

Een goede relatie is een fascinerende reis

Wanneer twee mensen zich verenigen met de intentie om samen te groeien, zal de relatie veranderen, in iets dat zoveel groter is dan persoonlijke gratificatie. Het zal een fascinerende reis van evolutie worden, waarin beide mensen de kans hebben om individueel te groeien, in plaats van hun eigen behoeftes te verzaken om de ander te behagen.
Bewuste relaties ontstaan natuurlijk ook niet uit het niets. Eerst moet je elkaar leren kennen, op ontdekking gaan, verschillende ervaringen hebben meegemaakt. Je kunt niet verliefd worden op iemand die je niet kent, of je probeert simpelweg om het idee van liefde op iemand anders te projecteren.
Bewust in het leven staan is leven in het ‘NU’, en dit geldt ook binnen de relatie. Leef in het ‘NU’ zodat je bewust kan genieten van elk moment, persoonlijke groei ervaart en waardoor je een verrijkende relatie verkrijgt met groei als drijvende kracht. Uiteindelijk zijn we hier allemaal om fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te groeien en romantische relaties zouden deze groei moeten bevorderen.

 

Het doel van een relatie is elkaar bewust maken

Het doel van romantische relaties is niet om elkaar gelukkig te maken, maar om elkaar bewust te maken. De andere persoon is er niet om jou te geven wat je mist, maar om je te helpen het te vinden. Verwacht niet dat je lege ruimtes worden opgevuld en laat niemand dit van jou verwachten.
Het bewuste koppel is bereid om zowel vroegere als huidige problemen te ontdekken en te accepteren, want dit soort stelletjes weten dat ze kunnen evolueren naar een nieuwe realiteit.
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gevoelens en overtuigingen, zonder de ander te belasten met een taak die je zelf niet in staat bent zelf te volbrengen.

 

Sta zelf in voor je eigen geluk

Als je je geluk neemt en het in handen van iemand anders legt, zal het vroeg of laat breken. Als je je geluk aan iemand anders geeft, kan hij er altijd mee vandoor gaan. Geluk kan alleen vanuit jezelf komen en is het resultaat van liefde. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
“Liefde zonder geduld is niets. Je zou zelfs kunnen zeggen dat geduld liefde ís”, zegt psychologe en schrijfster Brenda Shoshanna. “Zonder geduld krijgt liefde nooit tijd om tot wasdom te komen. Het kost tijd om je in een relatie thuis te voelen en te laten zien wie je bent. Het vergt geduld om op de ander te wachten en echt vertrouwen te ontwikkelen.”

Het leven en de liefde overkomen je in een seconde, maar het kost voorbereiding om er klaar voor te zijn om ze te ontvangen. Ik kan jou daarbij helpen. Neem contact met mij op om vrijblijvend eens kennis te maken.

Scroll naar boven