Ik val steeds op de verkeerde

Je kent ze wel: de vrouwen die steeds kiezen voor een man die niet goed voor hen is. Dat kan zijn op allerlei gebied. In extreme gevallen gaat het om relaties waarin lichamelijk of fysiek geweld gebruikt wordt, maar het kan ook subtieler zijn. 


Vaak is de ‘foute man’ vooral met zichzelf bezig en heeft hij minder oog voor de belangen van zijn partner. Hoe komt het toch dat je na zo’n mislukte relatie toch weer kunt vallen voor hetzelfde type man? Is dat domme pech of je eigen schuld?

Om te begrijpen waarom jij steeds op ‘de verkeerde’ valt, is het belangrijk om te weten hoe je je partner uitkiest. Bijna iedereen die op zoek is naar een partner heeft wel een lijstje met eisen waaraan de ideale partner moet voldoen. Toch eindig je vaak met een type dat helemaal niet aan dit lijstje voldoet. Of – als hij of zij er wel aan voldoet – blijkt de vonk niet over te slaan. Hoe dat komt? Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de selectie van een partner grotendeels onbewust verloopt. 

Om een goede keuze te maken voor iemand die echt bij je past, is het belangrijk om eerst te weten welke keuzecriteria op je ‘onbewuste lijstje’ staan. Die bepalen immers voor een belangrijk deel die magische klik. 

Criteria die een rol spelen bij de onbewuste keuze hebben veelal te maken met wat vertrouwd voelt. Dat is dus wat anders dan wat prettig voelt. En wat vertrouwd voelt, wordt al vroeg bepaald: namelijk in je jeugd. Je laat je namelijk leiden door de criteria die jij als kind hebt geassocieerd met liefde en aantrekkingskracht. Heb jij als jong meisje of jonge jongen voor het eerst (seksuele) aantrekkingskracht gevoeld bij je buurjongen, je juf, je filmheld of je popidool? Statistisch gezien is er dan meer kans dat jij je ook in je volwassen leven aangetrokken voelt tot iemand die daar op lijkt. Maar belangrijker nog: jouw eerste liefdeservaring heb jij al heel jong gehad. Namelijk door je band met je ouders of belangrijke opvoeders. En zij hebben dus de grootste invloed op wat jij onbewust met liefde associeert.

De remedie? Simpel en aartsmoeilijk tegelijk: doorbreek het patroon. Je weet meestal (onbewust) wel dat de mannen die jij in je leven toelaat die je niet verdienen en je fout behandelen. Besef je dit? Zorg er dan voor dat niemand jou nog zo behandelt.

Hulp nodig in je begeleiding? Bel me of stuur me een mail om een traject op maat uit te werken.

Scroll naar boven