fbpx

Daten in het nieuwe normaal


Daten in ‘het nieuwe normaal’, hoe werkt dat?



2020 Wordt ‘Het Jaar Van Corona’, dat staat vast. We zijn met z’n allen terecht gekomen in ‘het nieuwe normaal’.
Wat zijn daarvan de gevolgen voor wie single is en op zoek is naar een nieuwe partner? Hoe ga je bijvoorbeeld om met de anderhalve meter afstandsregel wanneer je een date hebt? Je kan met al je vragen bij ons (www.soulmate4life.be) terecht.


Voor de meeste singles was de voorbije lockdown-periode een ware hel. Bij momenten werd voor hen de eenzaamheid ondraaglijk en kregen ze te maken met acute ‘huidhonger’, de onweerstaambare behoefte om aan te raken of te knuffelen. Aanraken en aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte, beseffen we nu meer dan ooit.

Nu het openbare leven zich weer op gang trekt, worden de contactmogelijkheden opnieuw groter. Met de nodige beperkingen weliswaar. We weten dat we (nog) niet in grote groepen mogen vertoeven. Dat mondmaskers op het openbaar vervoer, in winkels en bioscopen en gebedshuizen verplicht zijn. Dat we geregeld de handen moeten wassen. Dat we sociale bubbels van vijftien mogen vormen. Dat social distancing de norm is en dat wellicht nog geruime tijd zal blijven.
Laat dat je er evenwel niet van weerhouden om als single je zoektocht naar de geschikte partner nog langer ‘on hold’ te zetten.
Integendeel, want mensen lijken nu meer dan ooit behoefte aan verbinding te hebben. Zo blijkt uit een recente analyse in Nederland onder 400 datende singles. Ruim 80 procent van de dates krijgen momenteel een vervolg, terwijl dat percentage voorheen een stuk lager lag, namelijk op 55 procent. “Je merkt dat er meer echte connecties ontstaan”, luidt de conclusie van het onderzoek. Er is in deze crisistijd meer geduld om iemand écht te leren kennen. Waar de ‘date-apps’ – die de laatste jaren enorm in opkomst waren – vooral draaiden om snelle seks, verschuift de behoefte in crisistijd meer naar echte verbinding. Want seks is misschien leuk, liefde is waar het uiteindelijk om draait.

Vast staat intussen wel dat (ook) daten niet meer hetzelfde is als vroeger. Op anderhalve meter afstand zoenen – om maar iets te noemen – wordt lastig. Maar dat hoeft niet eens zo erg te zijn. De meeste relatiedeskundigen en seksuologen zijn het er over eens dat je niet te snel moet zijn met zoenen en seks. De behoefte aan seks en intimiteit in een relatie ontstaan vanuit een gevoel. Als dat gevoel er nog niet is, stel je intimiteit en seks beter uit. Deze coronaperiode is het uitgelezen moment om eens anders te daten. Kijk of er iets is dat jullie bindt. Dat levert een ander soort ‘connectie’ op.
Zit het gevoel na een paar ontmoetingen goed en wordt de fysieke aantrekkingskracht sterk, dan nog is geduld – helaas – aan de orde.
Op dit moment is er geen bewijs dat corona doorgegeven wordt via sperma, voorvocht of vaginaal vocht. Maar je hebt natuurlijk wel een close contact met elkaar als je seks hebt. Je kust bijvoorbeeld ook. Dus die anderhalve meter afstand houden, lukt niet.
Wat mag dan wél? Seks met je partner hebben als je samen onder één dak woont, kan. Tenzij een van de twee symptomen vertoont, dan worden seks en kussen ook afgeraden. En als je echt schrik hebt voor besmetting, doe je het ook beter niet. Seks met mensen die je niet kent, of met je partner als die niet onder hetzelfde dak woont, wordt sterk afgeraden. Als je het toch doet, is dat op eigen risico.

Ben jij zo’n single die het daten nu even niet zien zitten, dan kan je de tijd misschien gebruiken om na te denken. Stel je de vraag waarom je eigenlijk alleenstaand bent. Ben je te onzeker, te kritisch of  zijn er blokkades, valkuilen die zich parten spelen? Tijd om aan de slag te gaan en de dingen aan te pakken. Je steeds bij mij terecht voor een goed gesprek of – wanneer je er klaar voor bent – deskundige begeleiding op het pad van de liefde….

Scroll naar boven