Singles krijgen het steeds lastiger tijdens de lockdown

In tijden van Corona heeft iedereen het lastig. Maar de lockdown weegt extra zwaar voor singles. Dat merk ik dagelijks in haar praktijk. Singles voelen zich eenzamer dan ooit tevoren. Ze voelen zich in de steek gelaten. De verhalen die ik te horen krijg, zijn vaak schrijnend. Net daarom wil ik ze graag met de wereld delen.

Gisteren nog schreef een vrouw me dat ze het gevoel heeft als single een beetje te worden vergeten. Ik kan haar geen ongelijk geven. Alleen is maar alleen. Het is schrijnend om de pijn, het verdriet en de eenzaamheid te horen en te voelen.

 

Co-ouderschap tijdens lockdown

Ik ervaar dagelijks dat singles het steeds moeilijker krijgen met de eenzaamheid die het gevolg is van de lockdown, die nu al zijn vijfde week ingaat. Eveline vertelde me hoe triestig ze zich heeft gevoeld tijdens het voorbije weekend. Haar dochtertje was naar de papa wegens co-ouderschap. De buren hadden blijkbaar afgesproken om met z’n allen te barbecueën elk in hun tuin, samen met hun gezin. “Ik zat daar alleen mijn croque-monsieur te eten, terwijl ik de buren gezellig hoorde keuvelen en de geur van de barbecue opsnoof. De angst slaat mij om het hart als ik denk dat ik mijn dochtertje niet zal terugzien wanneer ze tekenen van Corona zou vertonen en ze bij de papa zou moeten blijven. Ik heb net een huis gekocht, ik ben momenteel technisch werkloos en ik weet niet of ik op het einde van de maand nog eten zal kunnen kopen”, vertelde ze me.

 

Leven op 30 vierkante meter

Een toffe jonge kerel vertelde me dat hij een maand had thuis gezeten op een klein appartementje zonder terras omdat hij momenteel aan het bouwen is. “De muren komen op me af en mijn moeder smeekte om in het weekend toch even een bezoekje te brengen, weliswaar in de tuin met de nodige afstand. Ik reed er met de fiets heen en hield me aan alle voorschriften. Ik zat een half uur in de tuin bij mijn ouders, toen de bel ging. De politie stond aan de deur, want de buur had geklikt. Gelukkig kreeg ik een aanmaning en geen boete. De ontgoocheling was zeer groot zowel bij mijn ouders als mijzelf. De hele tijd heb ik de regels voor Covid 19 nauwgezet gevolgd. Beseffen mensen wel wat het is om geen mens meer te zien en te leven op 30m²?”

 

“Ik voel dat ik depressief word”

Een zakenvrouw en weduwe contacteerde mij huilend als een kind. Haar zaak moest ze verplicht sluiten. Ze woont op het platteland, heeft geen kinderen en weet met haar tijd geen blijf. “Ik ben het gewoon om omringd te zijn door mijn personeel, klanten, leveranciers”, vertelde ze me. “In normale omstandigheden ben ik vaak blij om naar huis te gaan om eens alleen te zijn, maar nu zit ik hier weg te kwijnen in mijn huis waar ik altijd graag heb gewoond, rustig met een mooi uitzicht. De angst slaat me om het hart: wat met mijn zaak, geen partner die me raad kan geven of me bijstaan, geen troostend woord, geen schouder om op te huilen. Ik voel dat ik depressief dreig te worden. Ik weet me geen raad meer.”

 

Self-kindness en -compassion

Het is wat het is, we kunnen enkel volhouden. En vergeet niet dat het zeker oké is om je gevoelens toe te laten. Kijk ernaar, ga door die gevoelens heen. Ze zijn als golven, ze komen en ze gaan. Het is een proces waar we door moeten, doorleef het en laat ze gaan.
Self-kindness en zelfcompassie zijn in deze tijden een aanrader. Wees lief, zachtaardig en begripvol voor jezelf wanneer je lijdt of je tekort gedaan voelt. Ga je gevoelens vooral niet negeren. Als je de realiteit ontkent of ertegen vecht, verhoogt dat stress, frustratie en zelfkritiek. Als je de realiteit met vriendelijkheid accepteert, ervaar je meer emotionele balans.
We hoeven niet altijd alles op een rijtje te hebben. Soms moeten we gewoon voelen wat er werkelijk is. Durf je kwetsbaar op te stellen voor jezelf en de mensen om je heen. Dit is het échte leven, waar échte verbinding is met jezelf en de ander. Probeer toch voor jezelf uit deze crisis te leren, ga bewust om met jezelf, verdiep je in deze materie en groei als mens. Je zal versteld staan hoe verrijkend dat aanvoelt.

Heb jij nood aan een goed gesprek of persoonlijke coaching? Neem vrijblijvend contact met mij op, dan laat ik je weten wat ik voor jou kan betekenen.

Scroll naar boven