Wat liefde volgens mij is

Als de verliefdheid voorbij is, is het tijd voor het echte werk. De seksfrequentie daalt, je wil wel eens alleen uit met je vriendinnen en je maakt al eens ruzie over slingerende sokken of die nieuwe dvd-box. Soms vraag je je af of jullie nog goed bezig zijn. Deze tien signalen wijzen er alvast op dat je op het juiste pad zit. Beste singles, deze tips kunnen ook jullie helpen om sneller een relatie te vinden en de slaagkans ervan te vergroten.

 

1. Liefde is… veel lachen samen

Lachen ontspant, werkt aanstekelijk en brengt mensen dichter bij elkaar. Dat geldt ook in een relatie. Jullie vinden dezelfde dingen grappig, herinneren elkaar aan grappige gebeurtenissen of plagen elkaar (met veel liefde, dat spreekt). Een koppel dat samen lacht, blijft samen.

 

2. Liefde is… je fouten durven toegeven

Als je je domme fouten, dwaze beslissingen en beschamende valpartijen durft toe te geven, omdat hij je steunt en je niet uitlacht, dan zit het wel goed. Ook in ruzies komt dit van pas: je fout durven inzien, toegeven, en je excuseren.

 

Liefde is… praten over de toekomst

Waar willen jullie wonen, hoe wil je leven, hoeveel kinderen komen daar bij kijken en wie wil misschien wel emigreren? Wie zijn toekomst bespreekt en plannen durft maken, ziet de relatie duidelijk als iets op lange termijn. Als jullie beiden dan ook nog eens hetzelfde idee hebben of tot een compromis willen komen, dan is de toekomst alvast gemakkelijker dan voor wie een strikt idee heeft van hoe de toekomst er moet uitzien, en voor geen millimeter wil toegeven.

 

4. Liefde is… elkaar vergeven

Vergeven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je iets blijft oprakelen in ruzies, anekdotes of verhalen, dan heb je het duidelijk nog niet verwerkt. Toch is vergiffenis een belangrijk aspect in een relatie. Het zorgt ervoor dat je als koppel niet vast komt te zitten, dat je vooruit kan en de hindernis (samen) kan overwinnen. Niet altijd gemakkelijk, wel noodzakelijk.

 

Liefde is… elkaar ruimte geven

Een koppel zijn betekent niet dat je niet jezelf kan zijn. Eigen vrienden, eigen hobby’s, eigen voorkeuren, eigen interesses: het hoeft echt niet te verdwijnen als je een relatie hebt. Maak tijd voor jezelf, en geef je partner ook die ruimte om te doen wat zij of hij graag doet. Let wel op voor deze valkuil: te veel ruimte, en te weinig tijd om de binding tussen jullie beide weer te bevestigen.

 

6. Liefde is… geven en nemen

Altijd doen of eten wat jij wil doen of eten, dat is niet eerlijk. De liefde bestaat uit geven en nemen. Altijd alles willen domineren leidt niet vaak tot gezonde relaties. Het kan dat je partner zo volgzaam is, dat hij of zij altijd alles wil doen wat jij wil doen. Maar eerlijk, is het niet vermoeiend dat je altijd zelf moet beslissen? En dat je eigenlijk niet weet of je partner echt van die film genoot, dat restaurant wel tof vindt, of wat zijn of haar favoriete programma is?

 

7. Liefde is… elkaar steunen

Niet voor niets staat ‘in goede en kwade tijden’ overal ter wereld in de huwelijksgeloften. Een relatie kent ups en down, en je partner verdient het om steun te krijgen van jou in slechte tijden. Omgekeerd mag je ook van hem verwachten dat hij je steunt.

 

8. Liefde is… over alles kunnen praten

Als je je geremd voelt om over een bepaald onderwerp te beginnen, of als je weet dat er ruzie van komt als je ergens over wil praten, hoe kan je dan een gezonde relatie hebben? Alles kunnen bespreken, wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn, zorgt ervoor dat je altijd weet waar je staat, dat je je partner leert kennen en dat jullie begrip en respect kunnen opbrengen voor elkaars standpunt.

 

9. Liefde is… elkaar respecteren

Respect voor je partner is een basisgegeven in een relatie. Iemand die jou niet respecteert, die je kleineert en domineert, die verdient jou niet. Omgekeerd: zorg ervoor dat je ook jouw partner altijd respecteert. Zijn of haar mening, gewoontes, keuzes en persoonlijkheid. Erken ook de grenzen die je partner stelt, en laat niet toe dat jouw grenzen overschreden worden.

 

10. Liefde is… elkaar vertrouwen

Wat zou een relatie zijn zonder vertrouwen? Als je elkaar niet vertrouwt, dan voedt dat het wantrouwen, het geroddel, de onzekerheid en de valse beschuldigingen. Je raakt overtuigd van dingen die niet bestaan, en maakt de relatie zo letterlijk kapot.

Wil je meer weten over hoe ik naar relaties kijk en hoe ik jou kan helpen om je droompartner te vinden? Neem een kijkje bij mijn Matchingtrajecten.

Scroll naar boven