Inzicht in jezelf is essentieel voor geluk

Inzicht in jezelf is de beste manier om vooruit te komen. Pas als je begrijpt wie je bent, wat je wilt en wat je tegenhoudt, kun je in beweging komen. Anders bereik je hooguit de doelen die niet bij je passen. Het is vooral belangrijk om een evenwichtige kijk op het leven te hebben.

“Zonder inzicht is alles slechts een handeling, Met inzicht wordt alles een waardevolle creatie.”
– Bette Davis

 

Wat maakt mij gelukkig?

We dienen inzicht in onszelf en het leven te hebben als we gelukkig willen zijn. Vind je ware ‘ik’ en je vindt de sleutel tot ‘geluk’. Ga je eigen weg, droom niet van een mooi leven, maar leef een mooi leven.
Durf jezelf ook belangrijke vragen te stellen: wat maakt mij gelukkig? Wat geeft me een boost en energie? Waar wil ik meer van? Hoe pak ik het voor mezelf aan?
Zie het als een nieuwe uitdaging, een mooie opportuniteit zal je pad kruisen.

 

Wat denk ik van mezelf?

Je dient gewoon te vertrouwen op je ware ‘ik’, zoals een kind zijn moeder en vader vertrouwt, zo vertrouw je op jezelf. Je eigen verantwoordelijkheid opnemen gaat stukken makkelijker als je contact maakt met je ware zelf.
Wie je bent, is het resultaat van wat je gelooft over jezelf. Het is een zelfvervullende voorspelling. We worden wat we de hele dag tegen onszelf zeggen. Zeg je “Ik kan niet veranderen”, dan zal dat ook zo zijn. Maar zeg je “Ik kan alles wat ik wil”, dan wordt dat je werkelijkheid. Je geloof over jezelf maakt zichzelf waar in de praktijk. Het bepaalt welke acties je neemt en uiteindelijk dus je resultaten.

 

Wat is mijn persoonlijke uitdaging?

Waar loop je elke keer op vast? Wat vind je moeilijk te veranderen en beperkt je in je groei? Dit noemen ze een patroon: een uitdaging die altijd terugkomt. Ga er niet vanuit dat dit zichzelf oplost. Ga er wél vanuit dat jij het kunt oplossen!
Wat is jouw dagelijkse uitdaging? Opkomen voor jezelf? Meer rust in je hoofd? Onzekerheid overwinnen? Het is zo belangrijk om dat te onderzoeken. Want dat patroon beperkt je in je persoonlijke ontwikkeling.

 

Angst is een slechte raadgever

Angst is de grootste blokkade voor persoonlijke groei. Onder je persoonlijke uitdaging zit altijd een vorm van angst. Waar je bang voor bent, houdt je tegen. Geloof me, daar hebben we allemaal last van, in meer of mindere mate. Duw je angst niet weg, maar onderzoek het. Door het te negeren komt het vanzelf weer terug. Door het te onderzoeken los je het op.
Bekende angsten zijn de angst voor falen, voor verlies van reputatie, voor verlies van relaties, voor afhankelijkheid, enzovoort. Ga eens na waar je bang voor bent en vraag jezelf af: zal dat echt gebeuren of zit het alleen maar in mijn hoofd? Angst is alleen eng als je het nooit confronteert. Onderzoek je het, dan kan het je juist enorm helpen.

 

Leren loslaten

Wil je vreugde en geluk voelen, dan is het essentieel dat we leren ‘loslaten’. Het is pas als we iets loslaten dat er terug iets kan samenkomen, dat nieuwe opportuniteiten ons pad kunnen kruisen. De twee belangrijkste dingen die we moeten kunnen is vertrouwen hebben en loslaten. Indien dat ons lukt, gaan we stralend en genietend door het leven.

 

Wie wil ik écht zijn?

Sommigen maken er een jarenlange zoektocht van. Een zoektocht naar zichzelf die gepaard gaat met een latent gevoel van onrust. Niet zelden komt deze vraag samen met de vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk precies?’. Ook al heb je de boel best op orde, je voelt dat het niet compleet is. Hoe vaak ben je heel bewust bezig met wat je in het moment doet? Sta daar eens bij stil. Kijk je bewust naar waar je je stappen zet als je loopt, ben je je bewust van je omgeving? Vallen je dingen op die je om je heen ziet. Details, zoals een quote aan de muur. Of dwaal je veelal in gedachten af en doe je de dingen die je doet op automatische piloot?
Door je opmerkzaamheid te vergroten, dwing je jezelf namelijk om in het hier en nu te zijn. En door dit te doen geef je jezelf de ruimte om gewoon te zijn wie je bent. Te genieten van wat je ziet, wat je voelt, wat je ruikt …

 

Wat vind ik goed aan mezelf?

Het zou toch mooi zijn als je meer pluspunten kunt benoemen dan minpunten! Dat je jezelf accepteert zoals je bent en dat je dat kunt voelen en kunt zeggen: ‘ik ben goed genoeg’, ‘ik ben oké’ en/of ‘ik hou van mezelf’.
Leg de focus op je sterke punten. Waar ben je trots op? Welke uitdagingen heb je overwonnen? Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Je wilt alleen nog meer van die sterke kanten ervaren. Daarvoor moet je ze eerst waarderen.

 

Tip om gelukkig te zijn: wees vrij

Laat andere mensen vrij, maar wees zelf ook vrij. Dat is een essentiële voorwaarde om gelukkig te zijn. Bemoei je je niet met anderen? Iedereen dient zelf zijn verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat hij/zij zijn eigen leven leidt zoals hij dat wil en zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen daden. Verstop je niet achter de ander om je eigen verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.
We kunnen zoveel positief ‘denken’ als we willen maar als we niet positief ‘voelen’, zal er weinig effect zijn. Anders gezegd, we moeten ook voelen wat we denken. Veel geluk en succes!

Wil jij de beste versie van jezelf worden en aan jezelf werken? Ik ben graag jouw coach. Door het beste uit jezelf naar boven te halen, zal je ook je (toekomstige) relatie kunnen versterken. Laten we vrijblijvend kennismaken.

Scroll naar boven