Trekken tegenpolen elkaar aan?

Vorige week stelde een klant mij de vraag of tegenpolen elkaar al dan niet aantrekken? Een vraag waar je je toch even kunt in verdiepen.

 

Samenzijn met je tegenpool is minder voorspelbaar

Opposites attract. Iemand die niet op je lijkt is spannender, minder voorspelbaar. De aantrekkingskracht is groter en het gaat minder snel vervelen. Tegenpolen vullen elkaar ook aan. De één is bijvoorbeeld handig, terwijl de ander meer een denker is. Als de één dominant is, is het prettig wanneer de ander wat meegaander is.
Het klinkt allemaal heel logisch, maar heeft zo’n relatie op de lange termijn eigenlijk wel een kans van slagen? Volgens veel relatiedeskundigen niet. In werkelijkheid is het namelijk juist zo dat mensen die op elkaar lijken elkaar aantrekken. We vallen eerder op iemand die op ons lijkt wat betreft intelligentie, politieke overtuiging, godsdienst, leeftijd, aantrekkelijkheid, achtergrond, opleiding, interesses, voorkeuren en gewoontes. Hoe meer je hetzelfde denkt over dingen, des te leuker je elkaar vindt. Het tegenovergestelde is ook waar: hoe meer je van mening verschilt met iemand, hoe minder leuk je diegene vindt.

 

Mensen die op elkaar lijken zijn samen gelukkiger

Mensen met dezelfde persoonlijkheidskenmerken trekken elkaar niet alleen aan, ze zijn vaak ook meer tevreden over hun relatie. Dit geldt ook als partners allebei dominant of afwachtend zijn: ze begrijpen elkaars gedrag namelijk beter en blijven daardoor langer bij elkaar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar als je alle onderzoeksresultaten bij elkaar legt, dan kunnen we maar één conclusie trekken: soort zoekt soort.
Gelijkenis tussen mensen is zo’n belangrijk aspect van aantrekkingskracht en later een stabiele relatie, dat het een belangrijk ‘matching criterium’ is wanneer je gaat daten.
En ja, het is soms aantrekkelijk en spannend om iemand te ontmoeten die anders is dan jij. Zulke relaties kunnen werken, maar op de lange termijn blijkt het toch vaak te botsen. Verschillen worden uiteindelijk te groot of te lastig om nog te overbruggen. Koppels die veel gemeen hebben – waarden en normen, sociale achtergrond of gevoel voor humor – zullen het makkelijker vinden om samen een weg te vinden in het leven. Relaties tussen twee tegenpolen zijn veeleer de uitzondering dan de regel.

P.S. Spannende tijden! Intussen is mijn videoreeks volledig opgenomen. De designer is druk bezig deze grafisch in orde te brengen. De video’s zitten boordevol waardevolle en leerrijke informatie. Meer hierover bij de lancering van de nieuwe website.
Benieuwd? De lanceringsdatum is voorzien op dinsdag 30 juni. Ik kijk er alvast naar uit!

Scroll naar boven