Wees nooit bang voor afwijzing. Elke ‘nee’ is een stapje dichter bij je ‘ja’.

Kathleen Callewaert uit Gullegem viert volgende week de 10de verjaardag van haar relatiebureau ‘Soulmate’.

De voorbije tien jaar vonden heel wat koppels via haar de liefde. “Wees nooit bang om een ‘neen’ te krijgen, elke ‘neen’ is een stapje dichter bij je ‘ja'”, luidt haar gouden raad.
Na een heel diverse carrière -Kathleen had onder meer jarenlang een kledingzaak, en werkte daarna als business consultant. Kathleen besloot iets te doen met haar grootste talenten: haar sociale vaardigheden en mensenkennis. “Ik had al veel opleidingen gevolgd rond coaching, relatiebemiddeling, psychologie,… en ik wilde daar eigenlijk wel iets meer mee doen”, zegt Kathleen. “Ik ben enorm zorgzaam van karakter, en vond in ‘Soulmate’ mijn ultieme uitdaging.”
Starten was uiteraard geen evidentie. “Je kan immers enkel klanten binnen halen, als je al klanten hebt waar je hen eventueel aan kan matchen”, zegt Kathleen. “Maar dat liep eigenlijk erg vlot, na één week had ik al 7 inschrijvingen, en sindsdien zijn de inschrijvingen altijd blijven binnenstromen.”

 

Drempel

Voor heel wat vrijgezellen blijft het nochtans een drempel om een relatiebureau te contacteren. “Ik heb geregeld klanten die een advertentie maandenlang tot een jaar bijhouden vooraleer ze de stap durven zetten”, zegt Kathleen. “Ze schamen zich soms voor het feit dat ze een bureau nodig hebben om een man of vrouw te vinden. Nochtans is dat compleet onterecht. Het zijn vaak succesvolle, aantrekkelijke, sociale mannen of vrouwen, met een drukke carrière, die gewoon de tijd niet vinden om op zoek te gaan naar iemand. Als ik hen met iemand match, hebben ze meteen iemand die én vrijgezel is, én open staat voor een relatie, én nog eens bij hen past. Zo iemand komt nu eenmaal niet gewoon aan je deur bellen.” Veel vrijgezellen hebben ook wat schrik om een ‘neen’ te krijgen. “Ook eens een ‘neen’ krijgen, hoort er nu eenmaal bij. Elke nee is een nee dichter bij een ja, zeg ik altijd.”

 

Matchen

Kathleens klanten mogen best wel kieskeurig zijn. “Ik hou ook zoveel mogelijk rekening met hun verlangens. Iemand die sterk in astrologie gelooft, ga ik niet matchen met iemand die zeer rationeel in het leven staat. Iemand voor wie seksualiteit enorm belangrijk is, ga ik niet matchen met iemand die dat maar ‘bijzaak’ noemt in een relatie. Sommigen hebben echter een veel te specifiek beeld van hun toekomstige partner. Hoe langer de lijst van voorwaarden die ze stellen, hoe moeilijker het uiteraard is om nog iemand te vinden die aan die lijst voldoet. Het gebeurt nochtans maar héél weinig dat de beide partners in een doorsneekoppel aan alle voorwaarden voldoen van de ander. Je leert iemand kennen, en op bepaalde vlakken klikt het zo goed, dat die andere punten een stuk minder van belang zijn.

 

Zónder foto

Kathleen moet soms wat wrikken om haar klanten los te krijgen van het denkpatroon waar ze in vastgeroest zitten “Iemand die zelf 3 kinderen heeft, maar dan wel verlangt dat de ander er géén heeft, daar praat ik wel even op in. Of iemand die een leeftijdsmarge aanreikt van amper twee jaar, dat leg ik dan ook wel uit dat dat de zaken erg bemoeilijkt.” Soulmate werkt altijd met ‘blind dates’. “Ik werk nooit met foto’s, omdat ik merk dat mensen elkaar te snel afrekenen op basis van een foto, terwijl het bij een face-to-face eerste contact meteen wel zou kunnen klikken. Hoe jammer is dat niet, als mensen het op basis van één weinigzeggende foto, hun kans op een match opgeven?” De concurrentie met online datingsites is groot. “Maar Soulmate biedt echter een meerwaarde door persoonlijke begeleiding en doordachte partnerselectie. Ik heb een uitgebreid gesprek met ál mijn klanten. Wie afspreekt met iemand via het internet, weet totaal niet of die persoon wel te vertrouwen is.” Kathleen gaat voornamelijk af op haar buikgevoel als ze mensen matcht. “Ik voel dat wel goed aan, wie goed bij elkaar zou passen. Soms lukt het na een eerste date, anderen hebben een paar ontmoetingen nodig om de ware te vinden. Uiteraard zijn de mooie relaties die ontstaan de bekroning op het vele werk die bij deze job komt kijken.”

 

“Het klikte vanaf het eerste telefoontje”

Lien Coucke (32) en Robin Buyens (31). uit Kortemark werden twee jaar geleden door Kathleen gekoppeld, en intussen zijn ze getrouwd. “Toen we van Kathleen elkaars profiel doorkregen, hebben we gebeld om af te spreken”, zeggen Robin en Lien. “Het klikte echt meteen, al van bij dat eerste telefoongesprek. De dagen daarop hebben we wat over en weer zitten mailen, en op onze eerste date hebben we het restaurant samen ‘gesloten’.” Zowel Robin als Lien zijn altijd eerlijk geweest tegen hun vrienden over hun inschrijving bij Soulmate. “Het is niet zo gemakkelijk om iemand te vinden. Je mag nog een ruime vriendenkring hebben, nieuwe mensen leer je op die leeftijd niet zo snel meer kennen. Eens je eind de 20, begin de 30 bent, ga je niet meer elk weekend uit. Het ‘Soulmate’-concept vonden we véél persoonlijker dan onlinedatingsites. Kathleen heeft een uitgebreid, persoonlijk gesprek met iedereen. En ze heeft blijkbaar wel een goeie ‘feeling’ om mensen met elkaar te matchen.”
Het oorspronkelijke artikel vind je hier.

Wil jij net als Lien en Robin de liefde vinden? Dat kan. Ontdek mijn Matchingtrajecten!

Scroll naar boven