15 inzichten na 15 jaar relatiebureau

De datingwereld kent de afgelopen jaren een grote evolutie. Het zal je niet verbazen dat de manier van daten anders is geworden. De sector en het daten is gigantisch verandert. Een interview over hoe we daten, wat we niet mogen doen en wat het internet deed met onze partnerkeuze. “In een eerste gesprek moet ik vaak aan verwachtingsmanagement doen.”

Geen blind dates meer

Sociale media en online datingsites zijn uiteraard de grootste verandering. Zo gebeuren blind dates waarbij mensen elkaar nog niet gezien hebben voor ze afspreken praktisch nooit meer. Nochtans werkt Kathleen nooit met foto’s. “Ik merk dat mensen elkaar te snel afrekenen op het uiterlijke en die eerste foto. Zeker vandaag met sociale media. Men bekijkt het facebookprofiel en op basis hiervan maken ze al een volledige persoonlijkheidsanalyse. Dit is uiteraard volledig verkeerd en zorgt ervoor dat mensen soms een heel mooie relatie mislopen. Mijn advies is dat je niet mag afgaan op één weinigzeggende foto. Misschien hecht deze persoon gewoon geen belang aan sociale media. Je kan maar bij een echt face-to-face gesprek inschatten of er iets kan groeien.

Keuzestress

Een ander groot verschil met vroeger is dat we steeds minder keuze maken, ondanks dat er nooit meer mensen actief zijn geweest op datingsites en apps. “In onze sector noemen we dit de paradox van de keuze. Omdat er zoveel keuze lijkt te zijn, worden we veel kieskeuriger. Ik krijg vaak te horen dat dit net meer stress geeft. Het valt mij ook op dat hierdoor de verwachtingen steeds onrealistischer worden. Zo moet ik in een eerste gesprek regelmatig aan verwachtingsmanagement doen. Het feit dat we veel minder ja zeggen zorgt er ook voor dat we veel meer neen horen. Daten is in deze 15 jaar veel vluchtiger geworden. Als de eerste date niet 100% dat was wat we verwachtten, dan verbreken we snel het contact. Terwijl je pas op een tweede of derde date eigenlijk echt goed kan inschatten of het een match kan zijn. 

Wat is er niet veranderd?

Maar niet alles is veranderd volgens Kathleen. Zo vertelt ze dat investeren in een relatie voor velen nog steeds taboe is. Al vindt ze dit wel compleet onterecht. “Om een of andere reden is het volledig logisch om je te laten coachen om fysiek in vorm te geraken, maar voor één van de belangrijkste dingen – de liefde- is dit toch nog wat vreemd. Er is blijkbaar schaamte om naar een relatiebureau te stappen. Ik heb soms mensen die een advertentie van mij meer dan een jaar hebben bijgehouden voor ze de stap zetten.

15 inzichten na 15 jaar relatiebureau

1.      Let op voor valse profielen, durf te checken
2.      Lang chatten is not done
3.      Daten is veel vluchtiger geworden en geeft keuzestress
4.      Haak niet af bij het daten als je niet direct de ‘klik’ voelt, spijt komt steeds te laat
5.      Mannen weten na 3 dates reeds of ze verliefd zijn
6.      Te snel van relatie wisselen is geen goed teken en maakt je ongelukkig
7.      Liefde laat zich niet haasten, neem je tijd. Spreek af voor een 2e en 3e date, dan pas leer je iemand beter kennen
8.      Bij een date moet je op gelijke voet staan
9.      Tussen 11 en 36 min weet je of je nog een 2e date wenst, toch beter je tijd nemen
10.   Vrouwen die de kleur rood dragen maken een betere indruk op een date
11.   Afknappers op een date: te laat komen, praten over je ex, alleen over jezelf praten en de ander niet aan het woord laten, niet luistervaardig zijn, weinig interesse tonen naar je date,
12.   Kussen op een 1e date is not done
13.   Foto’s werken niet om de juiste partner aan te trekken, oordeel niet op basis van een foto
14.   Wees geen ‘ja’ knikker
15.   Go with the flow! Heb geen grote verwachtingen. Laat je niet misleiden door wat je in films ziet.

Mijn meeste klanten zijn vooral succesvolle, aantrekkelijke, sociale mannen of vrouwen die door een drukke carrière gewoon geen tijd vinden om iemand te vinden. Het gaat hier helemaal niet om mensen die hopeloos zijn of een psychisch probleem hebben, integendeel zelfs. Zij hebben gewoon niet de ruimte in hun agenda om maar wat te daten met eender wie of wat zaken uit te proberen. Zij willen onmiddellijk een date met iemand waarmee het kan klikken. En zo’n relatie of persoon komt niet zomaar via een pakketje geleverd. Ik hoop voor de komende 15 jaar dat dit toch iets is dat zal veranderen. Want een liefdevolle relaties is een kostbaar goed.”

Focus op het hier en nu en wees nieuwsgierig naar het potentieel dat voor je klaar ligt.

Doe de test: https://soulmate4life.be/checklist/

Warme groet,

Kathleen

Je persoonlijke matchmaker

Scroll naar boven